Lajikkeen käyttöoikeusmaksu (TOS)

Lajikkeen käyttöoikeusmaksu eli TOS-maksu on maksu lajikkeen käyttöoikeudesta käytettäessä itse lisättyä siementä. TOS-maksun kerääminen perustuu kasvinjalostajanoikeudesta annettuun lakiin (1279/2009). TOS-maksua vuodelta 2019 kerätään kauran, ohran, rukiin, vehnän, ruisvehnän, herneen, härkäpavun ja perunan suojatuista lajikkeista. 

Satovuodelta 2019 viljojen ja palkokasvien TOS-maksu on 4,60 euroa/ha + alv ja perunan TOS-maksu 24,50 euroa/ha + alv.

Kasvinjalostajat ja heidän Suomessa toimivat edustajansa ovat valtuuttaneet Siemenkauppiaitten yhdistyksen hoitamaan TOS-maksun laskuttamisen viljelijöiltä. Nämä toimeksiantajina toimivat yritykset löydät sivun vasemmassa palkista olevasta linkistä. 

Yhdistys tilittää kertyneet maksut jalostajille ja heidän edustajilleen viljelypinta-alojen mukaisesti. TOS-maksulla varmistetaan osaltaan uusien, parempien ja oloihimme soveltuvien lajikkeiden kehitystyötä. Tuottajajärjestöt (MTK ja SLC) sekä kasvinjalostajia edustava Siemenkauppiaitten Yhdistys ovat sopineet TOS-maksun tasosta. Tässä tehtävässään tuottajajärjestöt edustavat viljelijätahoa yleisesti riippumatta siitä, onko ko. viljelijä tuottajajärjestön jäsen vai ei. Järjestöjen välinen sopimus varmistaa, että maksu on viljelijöille kohtuullinen ja tasapuolinen.