Suomelle myönnetty itävyyspoikkeus

25.2.2021

Komissio myönsi Suomelle itävyyspoikkeuden, joka tulee voimaan MMM:n asetuksella 3. maaliskuuta ja on voimassa 30. kesäkuuta saakka. Poikkeus koskee härkäpapua, hernettä, kevätvehnää ja ohraa. 

Ruokavirasto voi sertifioida alennetulla itävyydellä yhteensä 180 000 kiloa härkäpavun ja 850 000 kiloa herneen siementä tietyistä lajikkeista. Siemenerien itävyyden tulee olla vähintään 70 prosenttia. Lisäksi Ruokavirasto voi sertifioida alennetulla itävyydellä yhteensä 1 000 000 kiloa kevätvehnän ja 800 000 kiloa ohran siementä tietyistä lajikkeista. Vehnällä ja ohralla siemenerien itävyyden tulee olla vähintään 80 prosenttia. Kyseisten siemenerien vakuustodistuksissa tulee olla merkintä siitä, että ne on sertifioitu alennetulla itävyysvaatimuksella. 

Siemenen itävyydessä on ollut ongelmia monella tapaa haastavan kasvukauden jälkeen ja edellä mainittujen lajien sertifioidusta siemenestä on pulaa. Kevätvehnän osalta hakemus koski erittäin aikaisia lajikkeita ja ohran osalta aikaisia monitahoisia rehuohralajikkeita. Aloite hakemukseen tuli Siemenkauppiaitten yhdistykseltä.